Feldebrő

2016. szeptember 7 - 11.
Már a nyári ásatáson megbeszéltük a többiekkel, hogy összehozzunk egy ásatást ősszel is. Augusztus végén megkezdődött a szervezkedés és párhuzamosan útjára indult az egyesületünk magzati kora, sok utánajárással, jogszabály-bújással, okosodással.

Az ásatás első pár napjában főleg a szakembereké volt a terep, mint önkéntesek fogtak hozzá. A nyári ásatáshoz hasonló lelkesedéssel álltak neki a munkáknak.
A terv az volt, hogy a régi mammutos gödröt egybe nyitják, a nyáron utoljára feltárt ígéretesebb szelvénnyel.
Így az első nap főleg nehezebb ásással telt, de így is találtak pattintott köveket, ami csak tovább fokozta a vágyukat, hogy valami igazán különlegesre bukkanjanak.


A második napon a kezdeti sikertelenség után, óhajuk valóra vált, miután más szelvényeket választottak, apró kerámia töredékeket és tompított hátú lamellát találtak.S folytatásban..........siker kísérte útján a társaságot. Képek itt!


A harmadik napon elég sok kerámia töredék került felszínre és még több pattintott kőeszköztöredék.
Aznap este egyesületi alakuló ülést tartottunk, mivel akkor összeverődött mindenki, így adott volt a lehetőség. Átbeszéltünk mindent és mivel mindenki elfogadta az alapszabályban foglaltakat aláírásunkkal szignóztuk a történet kezdetét. Már csak a névhasználati engedély-kérelmet kellett beadni a feldebrői képviselő testületnek, miután ez megtörtént, szeptember 20-án jóvá is hagytak. Képek itt!


A negyedik napon egy kincs került felszínre, régi tűzhely nyomai bukkantak szemünk elé.
Az örömünk még nagyobb lett és sikerült olyan szelvényekben ássunk, ahol a nyárinál is nagyobb volt a leletek előfordulása, 2 négyzetméteren 300-nál is több leletet találtunk!

Aznapra meghívást kaptunk a Szüreti fesztiválra és a szervezők ebédre is vendégül láttak bennünket. (A pogi a levessel isteni párosítás volt :D - a szerkesztő)
Aznap sikerült megismerjük a helyi lelkészt Galkó Józsefet, akivel eddig nem sikerült találkozzunk, viszont nagyon sok segítséget kaptunk tőle. Többek között az ásatások idején a plébánián aludhattunk, fürödhettünk, dolgozhattunk. Képek itt!


Utolsó napon még pár órára felmentünk keresgélni, ami úgyan olyan jól sikerült, mint az előző napok. Sok lelettel lett az emberiség gazdagabb és a történelem új kapuit döngetjük a felfedezéssel, már csak a vizsgálatoknak kell alátámasztani az eredményeinket.
Aznap már a búcsú volt még hátra a helytől és egymástól. Képek itt!


Ezúton szeretnénk köszönetet mondani Feldebrő Képviselő Testületének, a Szüreti fesztivál szervezőinek, Galkó József lelkésznek, Farkas Gábornak, Ujj Gabriellának és a helyi embereknek a sok segítségért!Majdnem elfelejtettem :)


Az egyesület alakuló ülésének egyik pontja, két tiszteletbeli tag megválasztása volt. A tagok egybehangzó igen szavazatával tiszteletbeli tag lett Ujj Gabriella feldebrői önkormányzati képviselő, helyi események főszervezője, tanítónő, illetve Gasparik Mihály a Magyar Természet - Tudományi Múzeum főmuzeológusa. Ezzel szeretnénk kifejezni minden tiszteletünket feléjük, a sok munkájukért, amivel a csapatunkat támogatták.